A two floor section of a warehouse project in NYC was developed to incorporate a high end apartment with a professional studio for the artist couple. The existing 15 foot floor was removed, leaving three structural members spanning the center of the 30 foot space. The appartment took on an L shaped form allowing a corner block to become the studio space. The central inspiration for the apartment was to embrace the beams running through the space by creating a tree to serve as the structure for the home. Within the branches of the tree, platforms for the different rooms were nestled. The tall section of the residential space was arranged to allow for the exterior glazing to be uninterrupted. The first level of the space was occupied by the living room, dining room, kitchen, 1/2 bath, and laundry room. In the limbs of the tree, the master bedroom and balcony were placed. The balcony allowed for direct access to the otherwise isolated┬ástudio without having to use the public circulation. Continuing the ascent past the master bedroom gives access to the roof top area. Here, a sheltered hot tub, a river view lounge deck, a barbecue and bar area, and a supply closet make up the treetop. The artist’s studio is a more subdued space with an entrance balcony, small office, 1/2 bath, and large work space. Although the tree structure does not penetrate the shell of this space, the arboresque theme is incorporated in the fenestration pattern of the main wall. The facade of this project is a play with solids and voids. The apartment space utilizes a curtain wall to act as a void to view the solid tree structure within and the studio facade acts as solid with the branching manifesting itself within the void pattern.

Professor: Christopher Dennis, Jill Palmer-Wood
Software: Revit, AutoCAD, Photoshop

Imagery of project.

Design work